Cybersecuritybeeld Nederland 2018

Het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2018 biedt inzicht in de dreigingen, belangen en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity in relatie tot de nationale veiligheid. Het CSBN wordt jaarlijks door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid vastgesteld.

Het rapport beschrijft zes kernproblematieken:

  1. Cyberaanvallen veelal profijtelijk, laagdrempelig en weinig riskant voor actor
  2. Aanvalsmiddelen eenvoudig toegankelijk door aanvalsfacilitatoren
  3. Onveilige producten en diensten de achilleshiel van digitale veiligheid
  4. Belangentegenstellingen leiden tot concessies
  5. Toenemende complexiteit en connectiviteit zet weerbaarheid onder druk
  6. Buitenlandse producenten en dienstverleners positief en negatief voor de weerbaarheid

CSBN 2018

Wilt u het het CSBN 2018 rapport nalezen? Download het dan hier.

Download

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelt dat digitale aanvallen van statelijke actoren met als doel spionage, beïnvloeding, verstoring en sabotage, de grootste digitale dreiging vormen voor de nationale veiligheid. Chief Research Officer Eward Driehuis geeft zijn reactie.

“De tijd dat je Eward Driehuisalleen met cybercriminelen rekening hoeft te houden is voorbij. Activisten, overheden van landen en spionnen hebben een impact op ieders risicoprofiel. Zelfs als je niet interessant bent, ben je bijvangst. Op de top tussen Noord-Korea en de VS lag niet alleen kernwapens maar ook de cybermacht op tafel.”

“Wat betekent dat voor u? Het betekent dat de aanvallen minder voorspelbaar worden, met voor kleine groepen, grote impact. Hier zullen wij rekening mee moeten houden. Met preventieve maatregelen, maar ook detectie en respons. Ook kunnen bedrijven investeren in “inzicht”. In hoeverre zijn de risico’s relevant voor u en uw branche?”

“In Nederland hebben wij een bloeiende cyberindustrie, en gelukkig zijn er veel experts om mee te praten. Houd er wel mee rekening dat doemverhalen de feiten en risicoafwegingen moeilijker maken. Mijn advies: val niet in die valkuil.”

2018-06-14T12:43:26+00:0014 juni 2018|
SecureLink Netherlands