Software Defined-WAN (SD-WAN)

Blog door: Gerard Slotboom, Security Consultant SecureLink

SD-WANHet begrip Software Defined-WAN (SD-WAN) duikt de laatste tijd steeds vaker op. Net als met begrippen zoals Software Defined Networking geldt: vraag tien mensen of vendoren naar wat het begrip SD-WAN inhoud en je krijgt tien verschillende antwoorden. In deze blog leg ik uit wat SD-WAN (volgens mij) is en maak ik een aantal voordelen van SD-WAN inzichtelijk.

Organisaties maken gebruik van verschillende oplossingen om kantoren aan te sluiten op de corporate WAN infrastructuur. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van kostbare MPLS verbindingen, aangevuld met één of meerdere internetverbindingen. Verkeer wordt op basis van de bestemming over een bepaalde verbinding gestuurd waarbij er in mindere mate gekeken wordt naar de gebruikte applicatie of de gebruiker. De links worden op deze manier niet efficiënt benut.

SD-WAN maakt gebruik van software en cloud technieken voor het eenvoudig leveren van WAN diensten aan branch-kantoren. Bij een SD-WAN oplossing wordt er een overlay netwerk gebouwd bovenop de bestaande infrastructuur. Dit overlay netwerk wordt aangestuurd van uit een (software ) SD-WAN controller. Vanuit de SD-WAN controller wordt de WAN infrastructuur beheerd en geconfigureerd. Doordat het control plane vanuit de SD-WAN controller wordt geleverd is het mogelijk om eenvoudig diensten aan te bieden en kan er controle worden uitgeoefend op het verkeer. Verkeer wordt binnen een SD-WAN oplossing automatisch en dynamisch over het meest geschikte WAN pad gestuurd. Bij het bepalen van het meest geschikte pad wordt er gekeken naar netwerkcondities en de beveiliging- en QoS eisen van de applicatie.

Waar moet een SD-WAN oplossing aan voldoen?

Verschillende vendoren bieden oplossingen aan onder de noemer SD-WAN, maar wat maakt een oplossing nu een SD-WAN oplossing? Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner heeft vier karakteristieken opgesteld waaraan een SD-WAN oplossing aan moet voldoen:

  • het gebruik van meerdere verbindingstypes, zoals MPLS, xDSL, LTE, etc;
  • Dynamic path-selection ondersteuning voor het verdelen van belasting en elasticiteit;
  • de oplossing wordt geleverd met een eenvoudige management interface voor beheer en configuratie;
  • ondersteuning voor VPN’s en services van derden zoals: WAN optimalisatie controllers, firewalls en web-gateways.

Wat is het voordeel van SD-WAN in vergelijking tot de traditionele WAN oplossingen?

  • door monitoring van de complete SD-WAN omgeving is er inzicht in de verkeersstromen en het applicatiegebruik, dit inzicht kan vervolgens ingezet worden in beleid en policy’s;
  • de gebruikers ervaren betere applicatieprestaties door application based QoS;
  • het is mogelijk om op een eenvoudige manier netwerk services aan te bieden aan de branch-kantoren;
  • beheersbaarheid met een SD-WAN oplossingen wordt de volledige WAN omgeving centraal beheerd;
  • zero-touch provisioning nieuwe branches worden eenvoudig aangesloten op de SD-WAN infrastructuur zonder handmatige acties van de servicedesk.

SD-WAN oplossingen helpen enterprise organisaties om een goed te beheren, schaalbare en kostenbesparende WAN oplossing te bouwen, zodat gebruikers altijd beschikken over goed presterende applicaties.

2018-02-08T17:15:48+00:00 9 januari 2017|
SecureLink Netherlands